THE WILLOW TRIO – EALA SHÀILEIN / THE SWAN OF SALEN

Artiest info
Website
facebook
 

‘The Willow Trio’ is een Schots trio vrouwelijke muzikanten uit Glasgow bestaande uit Romy Wymer, Sam MacAdam en Sophie Rocks. Live spelen ze meestal eigen originele composities maar voor hun debuutalbum “Eala Shàilein” hebben ze geopteerd om een uniek werk te componeren op basis van de klassieke ballet ‘Het Zwanenmeer” uit 1877 van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en de gelijkaardige Keltische legende ‘Eala Shàilein’. Daarin leidde de prille liefde tussen Dòmhnall en Mairead tot de transformatie van Mairead in een zwaan door Dòmhnall’s moeder die dergelijke relatie niet wilde goedkeuren, een tragisch liefdesverhaal dat erg lijkt op dat van ‘Het Zwanenmeer’.

Het werden in totaal vijftien bewerkingen door ‘The Willow Trio’ met nummers die door de Schotse ‘Ballet Folk Company’ op het podium gedanst worden onder de naam ‘The Swan Of Salen Project’, een multimedia-adaptatie waarin Keltische en traditionele invloeden uit stokoude verhalen uit het ‘Loch Sunart’-gebied in een nieuwe choreografie worden gebracht.

De instrumenten die de dames van ‘The Willow Trio’ voor deze plaatopname hebben gebruikt zijn uitsluitend beperkt gebleven tot drie zogeheten ‘clàrsach’-harpen, een traditionele Keltische harp met een driehoekig frame die ook bespeeld wordt door de gekende Schotse harpiste Mary Ann Kennedy die voor dit album als consultant heeft opgetreden voor de Keltische aspecten in de muziek.

De bewerkingen die ‘The Willow Trio’ hebben gemaakt voor deze plaat zijn niet allemaal gebaseerd op de originele klassieke composities van Tsjaikovski maar ook enkele Schotse folktraditionals ondergingen een make-over naar adaptaties voor ‘clàrsach’-harp. Er werd zelfs een single uit dit album getrokken met het op de bijgevoegde audiovideo te horen nummer “Puirt À Beul”, zo’n Schotse traditional.

In de zomer van 2021 had ‘The Willow Trio’ ook al een plaat uitgebracht in de vorm van de EP “Oystercatchers” met daarop de titeltrack, één eigen compositie van Romy Wymer en twee door haar gearrangeerde traditionals. De andere twee nummers op dat minialbum waren door Sam MacAdam gearrangeerde Schotse traditionals. “Eala Shàilein / The Swan Of Salen” is nu een heel andere projectvorm van dit trio, een werkstuk dat vooral in Schotland door de Keltische culturele invloeden op veel bijval zal kunnen rekenen.

(valsam)